10 os.
120 min
Łatwe
6.00 zł / os.
Pieczeń cesarza
Składniki przepisu
2 kg karkówki (peklowanej 12h-24 h)
3 łyżki smalcu Rzeźnik Szymon
lubczyk, majeranek, 2 listki laurowe, pieprz i przyprawa gruboziarnista do karkówki Na Szlaku Smaku
świeży czosnek Zaczarowany Ogród
goździki
2 łyżki musztardy francuskiej Zaczarowany Ogród
pierogi z kapustą i grzybami Go tove (ugotować wg przepisu na opakowaniu)
Sos:
200 ml miodu pitnego
100 g zimnego masła 82% ekstra Mleczna Polana
Przygotowanie przepisu

Przygotuj dzień wcześniej solankę i umieść w niej karkówkę.

Solanka: 3 łyżki soli peklowanej na 1 l wody. Rozmieszać sól i włożyć mięso do solanki

na 12 h-24 h. Odsącz mięso, będzie lekko słone.

Natrzyj mięso przyprawami z obu stron, nadziej go czosnkiem i goździkami. Następnie mięso nasmaruj musztardą oraz smalcem.

Piecz tak przygotowane mięso w brytfance lub w zamkniętym naczyniu żaroodpornym w piekarniku ok 2 h (w zależności od wagi mięsa), w temperaturze 180 stopni C. Zagotuj miód pitny, trochę zredukuj, wyłącz gaz, a następnie dodaj zimne masło i zamieszaj. Sos będzie delikatny i balsamiczny.

Upieczony karczek pokrój w plastry, polej sosem z miodu pitnego, podaj z pierogami Go tove smakuje po „cesarsku”.