Przygotuj dzień wcześniej solankę i umieść w niej karkówkę.
Solanka: 3 łyżki soli peklowanej na 1 l wody. Rozmieszać sól i włożyć mięso do solanki
na 12 h-24 h. Odsącz mięso, będzie lekko słone.
Natrzyj mięso przyprawami z obu stron, nadziej go czosnkiem i goździkami. Następnie mięso nasmaruj musztardą oraz smalcem.
Piecz tak przygotowane mięso w brytfance lub w zamkniętym naczyniu żaroodpornym w piekarniku ok 2 h (w zależności od wagi mięsa), w temperaturze 180 stopni C. Zagotuj miód pitny, trochę zredukuj, wyłącz gaz, a następnie dodaj zimne masło i zamieszaj. Sos będzie delikatny i balsamiczny.
Upieczony karczek pokrój w plastry, polej sosem z miodu pitnego, podaj z pierogami Go tove smakuje po „cesarsku”.