8 os.
120 min
Średnie
4.50 zł / os.
Pieczeń rzymska z jajki
Składniki przepisu
800 g mięsa mielonego z łopatki
1 duży por
1 pęczek natki pietruszki
3 ząbki czosnku
6 jajek
9 łyżek bułki
2 łyżeczki chrzanu
2 łyżeczki musztardy miodowej
2 łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżka sosu sojowego
Szczypta papryki słodkiej
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
Sól i pieprz do smaku
Liście laurowe i ziele angielskie do dekoracji.
Przygotowanie przepisu

Zaczynamy od doprawienia i przygotowania mięsa mielonego. Dodajemy do niego kumin, sos sojowy, czarny mielony pieprz, paprykę słodką, bułkę tartą, sól, chrzan, musztardę miodową, dwa jajka i trzy posiekane ząbki czosnku. Następnie łączymy całość.

Pora kroimy, smażymy na oleju i także dodajemy do mięsa.

Formę, w której będziemy piec, smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Następnie wykładamy masą mięsną do połowy wysokości foremki i na niej wzdłuż układamy ugotowane na twardo jajka. Wypełniamy następnie resztą masy i wyrównujemy.

Wierzch pieczeni posypujemy bułką tartą. Dekorujemy zielem angielskim oraz liśćmi laurowymi.

Tak przygotowaną pieczeń wkładamy do pieca nagrzanego do 160 stopni na 90-120 minut.

Idealnie komponuje się z kaszą np. pęczak i buraczkami zasmażanymi z cebulką.