Zaczynamy od doprawienia i przygotowania mięsa mielonego. Dodajemy do niego kumin, sos sojowy, czarny mielony pieprz, paprykę słodką, bułkę tartą, sól, chrzan, musztardę miodową, dwa jajka i trzy posiekane ząbki czosnku. Następnie łączymy całość.
Pora kroimy, smażymy na oleju i także dodajemy do mięsa.
Formę, w której będziemy piec, smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Następnie wykładamy masą mięsną do połowy wysokości foremki i na niej wzdłuż układamy ugotowane na twardo jajka. Wypełniamy następnie resztą masy i wyrównujemy.
Wierzch pieczeni posypujemy bułką tartą. Dekorujemy zielem angielskim oraz liśćmi laurowymi.
Tak przygotowaną pieczeń wkładamy do pieca nagrzanego do 160 stopni na 90-120 minut.
Idealnie komponuje się z kaszą np. pęczak i buraczkami zasmażanymi z cebulką.