4 os.
15 min
Średnie
7.00 zł / os.
Pieczeń rzymska z pieczarkami
Składniki przepisu
500 g mielonego mięsa wieprzowego
250 g brązowych pieczarek
2 cebule
1/2 suchej bagietki
50 ml mleka Mleczna Polana
1 jajko
1 żółtko
100 g kwaśnej śmietany 18 % Mleczna Polana
4 ząbki czosnku Zaczarowany Ogród
2 łyżki bułki tartej
natka pietruszki
pieprz w młynku
1 łyżeczka kminku mielonego
1 łyżeczka estragonu suszonego
250 g boczniaków
2 cebule
250 ml mleka Mleczna Polana
250 g śmietanki UHT 30 % Mleczna Polana
1 łyżka masła ekstra Mleczna Polana
1 łyżka mąki tortowej Marysia
olej słonecznikowy Marysia
pieprz
sól
Przygotowanie przepisu

Pieczeń

Drobno pokrój cebulę i zeszklij na oleju. Pieczarki zetrzyj na tarce i dodaj do cebuli, smaż do odparowania i wystudź. Mięso połącz z rozgniecionym czosnkiem, jajkiem, żółtkiem, śmietaną, przyprawami, dodaj namoczoną w mleku bagietkę i bułkę tartą. Dodaj przestudzone pieczarki i posiekaną natkę. Dopraw solą i dokładnie wymieszaj. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do pieca w temp. 160oC na około 25-35 min.

Sos:

Cebulę pokrój w piórka i przesmaż na oleju. Boczniaki porwij w paski i dodaj do cebuli, smaż do miękkości. Zdejmij z patelni i dodaj na nią masło, a po rozpuszczeniu dodaj mąkę, mieszaj do lekko złotego koloru, dodaj mleko i śmietankę, zagotuj. Dodaj grzyby z cebulą i gotuj krótko. Dopraw solą i pieprzem.