Papryki myjemy, okrawamy górne części i odkładamy je na bok. Usuwamy gniazda nasienne i pestki. Wydrążone papryki układamy w naczyniu żaroodpornym lub formie do pieczenia.
Cebulę i czosnek siekamy, szklimy na rozgrzanej oliwie. Doprawiamy solą i pieprzem. Pomidory myjemy, kroimy w kostkę i przekładamy na patelnię. Smażymy do momentu, gdy odparuje nadmiar soku i sos zacznie gęstnieć.
Suszone pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do sosu wraz z fasolą. Przyprawiamy, dodajemy koncentrat pomidorowy i ciągle mieszając, smażymy wszystko przez kilka minut – farsz powinien być dosyć gęsty.
Papryki nadziewamy farszem, przykrywamy odkrojonymi czubkami i zapiekamy w 180°C przez ok. 25 - 30 minut. Podajemy z sałatką, sosem czosnkowym i posypaną świeżą zieleniną.