4 os.
60 min
Łatwe
4.20 zł / os.
Pieczona papryka z fasolą
Składniki przepisu
4 kolorowe papryki
1/2 puszki fasoli białej Zaczarowany Ogród
3-4 duże pomidory
1 cebula
2 ząbki czosnku Zaczarowany Ogród
8 pomidorów suszonych Zaczarowany Ogród
2 łyżki koncentratu pomidorowego Zaczarowany Ogród
sól i pieprz Na Szlaku Smaku
oliwa Philosophie
Przygotowanie przepisu

Papryki myjemy, okrawamy górne części i odkładamy je na bok. Usuwamy gniazda nasienne i pestki. Wydrążone papryki układamy w naczyniu żaroodpornym lub formie do pieczenia.

Cebulę i czosnek siekamy, szklimy na rozgrza­nej oliwie. Doprawiamy solą i pieprzem. Pomidory myjemy, kroimy w kostkę i przekła­damy na patelnię. Smażymy do momentu, gdy odparuje nadmiar soku i sos zacznie gęstnieć.

Suszone pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do sosu wraz z fasolą. Przyprawiamy, dodajemy koncentrat pomidorowy i ciągle mieszając, smażymy wszystko przez kilka minut – farsz powinien być dosyć gęsty.

Papryki nadziewamy farszem, przykrywamy odkrojo­nymi czubkami i zapiekamy w 180°C przez ok. 25 - 30 minut. Podajemy z sałatką, sosem czosnkowym i posypaną świeżą zieleniną.