4 os.
140 min
Łatwe
9.70 zł / os.
Pieczone żeberka z salsą ziołową
Składniki przepisu
1,5 kg żeberek wieprzowych
6 ząbków czosnku Zaczarowany Ogród
1 cytryna
1 pęczek natki pietruszki
1 pęczek tymianku
1 pęczek mięty
1 łyżeczka papryki słodkiej Na Szlaku Smaku
½ łyżeczki pieprzu mielonego Na Szlaku Smaku
1 łyżeczka papryki wędzonej
1 łyżeczka kminu mielonego
1 łyżeczka kolendry mielonej
1 łyżeczka musztardy delikatesowej Zaczarowany Ogród
1 łyżka musztardy francuskiej
2 łyżki miodu wielokwiatowego Zaczarowany Ogród
0,5 l piwa pszenicznego
1 łyżeczka cukru
1 łyżka soli
Przygotowanie przepisu

Żeberka:

Żeberka pokrój na kawałki po 4-5 kostek. Wszystkie przyprawy połącz ze startym czosnkiem i natrzyj nimi żeberka. Żeberka przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki do zamarynowania na min. 2-3 godziny. Zamarynowane żeberka przełóż na blachę do pieczenia i podlej piwem. Przykryj dokładnie folią aluminiową i piecz przez około 2 godziny w 140 oC.

Salsa:

Zioła drobno posiekaj i wymieszaj z dwoma ząbkami drobno posiekanego czosnku, musztardami, miodem, oraz skórką i sokiem z cytryny. Dopraw solą i podawaj do żeberek.