4 os.
120 min
Łatwe
7.00 zł / os.
Pieczony karczek
Składniki przepisu
Karkówka, 1,5 kg
Olej Marysia, 4-5 łyżek
Papryka słodka Na Szlaku Smaku, 1 ½ łyżki
Papryka ostra Na Szlaku Smaku, 2 łyżeczki
Sól, do smaku
Miód, 4 łyżki
Goździki, 10 sztuk
Rozmaryn świeży, 2 gałązki
Czosnek świeży, 5 ząbków
Przygotowanie przepisu

Blaszkę do pieczenia wyłóż folią aluminiową. Mięso opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Małym nożykiem zrób w mięsie dość głębokie nakłucia.

Czosnek pokrój na ćwiartki, rozmaryn podziel na mniejsze części. Nabij mięso czosnkiem, rozmarynem i goździkami.

Posyp karczek papryką ostrą i słodką, dopraw do smaku solą, a następnie polej olejem. Załóż gumowe rękawiczki i wmasuj przyprawy w mięso. Tak przygotowane mięso zawiń szczelnie w folię aluminiową, ułóż na blaszce i zalej 1 l wody. Mięso wstaw do piekarnika i piecz 1,5 godziny w 150 stopniach.

Na 10 minut przed końcem pieczenia wyjmij mięso z piekarnika i polej miodem. Zapiekaj mięso bez przykrycia przez 10 minut w 190 stopniach.

Gotowy karczek pokrój, udekoruj natka pietruszki. Podawaj z dowolnymi dodatkami.