4 os.
40 min
Średnie
5.90 zł / os.
Piernik ekspresowy
Składniki przepisu
100 masła 82% ekstra Mleczna Polana
200 ml mleka 3,2% UHT Mleczna Polana
250 g mascarpone
3 jajka M Marysia
200 g mąki tortowej Marysia
150 g cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia Marysia
2 łyżeczki cynamonu Na Szlaku Smaku
2 łyżki miodu lipowego Zaczarowany Ogród
½ opakowania kremu Choco Charlie
2 garści płatków migdałowych Bacalis
2 garści orzechów włoskich Bacalis
Przygotowanie przepisu

Piekarnik nagrzej do 180oC. Prostokątną blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Masło włóż do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu, aż masło się rozpuści.

Do masła dodaj kakao, cynamon oraz miód i dokładnie wymieszaj. Następnie wlej mleko, wbij jajka i dokładnie wymieszaj.

Mąkę wymieszaj z cukrem, sodą i proszkiem do pieczenia. Sypkie składniki dodawaj partiami do rondelka, całość dokładnie wymieszaj.

Ciastem napełnij blaszkę, wyrównaj wierzch i wstaw do piekarnika. Piecz przez 40 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto wystudź i przełóż na talerz.

Mascarpone zmiksuj z kremem czekoladowym i wyłóż krem na wierzch ciasta.

Wierzch udekoruj grubo siekanymi orzechami włoskimi i uprażonymi płatkami migdałowymi.