
Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 180°C. Pierś z gęsi przyprawioną z obu stron majerankiem oraz pieprzem, umieszczamy w rękawie do pieczenia, zamkniętym z jednej strony. Dodajemy suszone śliwki w całości, wydrążone świeże śliwki oraz jabłka pokrojone w ćwiartki. Do całości dolewamy soku jabłkowego. Szczelnie zamykamy rękaw i wkładamy gęś do rozgrzanego piekarnika na ok. 80 minut/ 180°C.
Kroimy chleb w kostkę, podsmażamy w garnku na odrobinie oleju. Dodajemy drobno pokrojone suszone śliwki, miód, czerwone wytrawne wino. Pozostawiamy do zagotowania, aby alkohol wyparował z sosu. Na koniec dodajemy tłuszcz wytopiony z gęsi. Mieszamy.
Kopytka umieszczamy na patelnie, dodajemy majeranek. Podsmażamy.
Danie gotowe, możemy podawać.