2 os.
85 min
Średnie
15.00 zł / os.
PIERŚ GĘSI NA SEZONOWYCH OWOCACH
Składniki przepisu
Pierś z gęsi
2 jabłka
5-6 śliwek
Garść suszonych śliwek Bacalis
Majeranek Na Szlaku Smaku
1,5 szklanki soku jabłkowego Zaczarowany Ogród
1 opak. Kopytek ziemniaczanych Gotove
200 g ciemnego chleba
200 ml czerwonego wina
2 łyżki miodu Zaczarowany Ogród
Olej rzepakowy Marysia
Rękaw foliowy do pieczenia Marysia
Sól i pieprz do smaku Na Szlaku Smaku
Buraczki tarte lub wiórki Zaczarowany Ogród
Przygotowanie przepisu

Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 180°C. Pierś z gęsi przyprawioną z obu stron majerankiem oraz pieprzem, umieszczamy w rękawie do pieczenia, zamkniętym z jednej strony. Dodajemy suszone śliwki w całości, wydrążone świeże śliwki oraz jabłka pokrojone w ćwiartki. Do całości dolewamy soku jabłkowego. Szczelnie zamykamy rękaw i wkładamy gęś do rozgrzanego piekarnika na ok. 80 minut/ 180°C.

Kroimy chleb w kostkę, podsmażamy w garnku na odrobinie oleju. Dodajemy drobno pokrojone suszone śliwki, miód, czerwone wytrawne wino. Pozostawiamy do zagotowania, aby alkohol wyparował z sosu. Na koniec dodajemy tłuszcz wytopiony z gęsi. Mieszamy.

Kopytka umieszczamy na patelnie, dodajemy majeranek. Podsmażamy.

Danie gotowe, możemy podawać.