Marynata:
Z podanych składników przygotowujemy marynatę, którą zalewamy piersi z kaczki. Odstawiamy na co najmniej pół godziny. Następnie podsmażamy po ok. 3 min z każdej strony i wkładamy do piekarnika, po 7 minutach wyjmujemy wersję lekko krwistą (rare), po 9 minutach wersję medium, a po 12-15 wersję wysmażoną. Po wyjęciu z piekarnika każda pierś musi odpocząć, aby soki nie wypłynęły podczas krojenia na plasterki.
Kanapka w stylu azjatyckim:
Przekrojoną bagietkę smarujemy majonezem wymieszanym z sosem sriracha, układamy plasterki upieczonej piersi z kaczki (wersja krwista), dodajemy słupki marchewki, plasterki ogórka i dekorujemy listkami kolendry.
Kanapka z kaczką na żytnim chlebie w stylu klasycznym:
Chleb smarujemy chrzanem, dodajemy plasterki wysmażonej kaczki i plasterki ogórka.
Pierś z kaczki na grzance z razowego chleba z kozim serem i balsamico:
Zgrillowany chleb smarujemy kozim serem, na to kładziemy plasterki upieczonej kaczki przekładając je rukolą. Na wierzchu układamy kilka sztuk świeżych malin i polewamy sosem balsamico.