2 os.
30 min
Łatwe
22.18 zł / os.
Pierś z kaczki na 3 sposoby
Składniki przepisu
1-2 ząbki czosnku
25 ml sherry
25 ml sosu sojowego
łyżeczka przyprawy „5 smaków”
30 ml oleju Marysia
2 pszenne bagietki
Upieczona pierś z kaczki (wersja krwista)
Marchewka pokrojona w słupki
Plastry ogórka zielonego
100 ml majonezu Na Szlaku Smaku
2 łyżki sosu sriracha
Garść kolendry
4 kromki żytniego chleba
Upieczona pierś z kaczki (wersja wysmażona)
Chrzan tarty Na Szlaku Smaku
4 ogórki kiszone
4 kromki razowego chleba
Upieczona pierś z kaczki (wersja medium)
Garść rukoli
Kozi ser twarogowy
50 ml sosu balsamico
Kilka sztuk malin
Przygotowanie przepisu

Marynata:

Z podanych składników przygotowujemy marynatę, którą zalewamy piersi z kaczki. Odstawiamy na co najmniej pół godziny. Następnie podsmażamy po ok. 3 min z każdej strony i wkładamy do piekarnika, po 7 minutach wyjmujemy wersję lekko krwistą (rare), po 9 minutach wersję medium, a po 12-15 wersję wysmażoną. Po wyjęciu z piekarnika każda pierś musi odpocząć, aby soki nie wypłynęły podczas krojenia na plasterki.

Kanapka w stylu azjatyckim:

Przekrojoną bagietkę smarujemy majonezem wymieszanym z sosem sriracha, układamy plasterki upieczonej piersi z kaczki (wersja krwista), dodajemy słupki marchewki, plasterki ogórka i dekorujemy listkami kolendry.

Kanapka z kaczką na żytnim chlebie w stylu klasycznym:

Chleb smarujemy chrzanem, dodajemy plasterki wysmażonej kaczki i plasterki ogórka.

Pierś z kaczki na grzance z razowego chleba z kozim serem i balsamico:

Zgrillowany chleb smarujemy kozim serem, na to kładziemy plasterki upieczonej kaczki przekładając je rukolą. Na wierzchu układamy kilka sztuk świeżych malin i polewamy sosem balsamico.