4 os.
70 min
Średnie
9.90 zł / os.
Placek po zbójnicku
Składniki przepisu
Gulasz:
800 g karkówki
4 łyżki kwaśnej śmietany 18% Mleczna Polana
2 łyżki mąki ziemniaczanej Marysia
2 cebule
2 czerwone papryki
2 żółte papryki
2 ząbki czosnku Zaczarowany Ogród
4 gałązki natki pietruszki
4 łyżki koncentratu pomidorowego Zaczarowany Ogród
800 ml bulionu warzywnego
4 łyżki oleju rzepakowego Marysia
2 łyżki słodkiej papryki Na Szlaku Smaku
1 łyżka ostrej papryki Na Szlaku Smaku
2 listki laurowe Zaczarowany Ogród
4 ziarenka ziela angielskiego Zaczarowany Ogród
sól, pieprz, do smaku
Placki ziemniaczane:
1 ½ kg ziemniaków
½ cebuli
2 jajka M Marysia
4 łyżki mąki luksusowej Marysia
8 łyżek oleju rzepakowego Marysia
sól, do smaku
Przygotowanie przepisu

Gulasz:

Karkówkę umyj, osusz i pokrój w grubą kostkę. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Paprykę przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój na średniej wielkości kawałki.

Czosnek obierz, zmiażdż i drobno posiekaj.

W garnku rozgrzej olej i wrzuć na niego słodką i ostrą paprykę. Smaż na bardzo małym ogniu przez 1 minutę, a następnie wrzuć do garnka mięso. Zamieszaj i smaż na małym ogniu przez 4-5 minut. Po tym czasie dodaj czosnek i cebulę. Smaż jeszcze przez 2-3 minuty. Dopraw mięso solą i pieprzem. Dodaj pokrojoną paprykę, koncentrat pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie i zalej bulionem. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 1 godzinę. Po tym czasie dopraw gulasz do smaku solą i pieprzem. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w niewielkiej ilości wody i zagęść nią gulasz.

Placki ziemniaczane:

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odstaw ziemniaki na 5 minut, a następnie odciśnij z nich nadmiar soku i przełóż do miski. Cebulę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i dodaj do ziemniaków. Następnie wbij jajka, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Na koniec dopraw do smaku solą.

Na patelni rozgrzej olej i na jej całą powierzchnię nałóż ¼ masy ziemniaczanej. Smaż przez 4 minuty, a następnie przewróć placek i smaż kolejne 4 minuty. W taki sam sposób smaż kolejne placki.

Na gotowe placki ziemniaczane nakładaj porcje gulaszu i złóż je w połowie. Wierzch udekoruj kwaśną śmietaną i świeżo posiekaną natką pietruszki.