4 os.
25 min
Średnie
4.80 zł / os.
Placuszki twarogowe z czekoladową śliwką
Składniki przepisu
250 g półtłustego twarogu Mleczna Polana
3 jajka
2 łyżki cukru
4 łyżki mąki tortowej Marysia
sól do smaku
1/2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżki oleju słonecznikowego Marysia
200 g suszonych śliwek Bacalis
300 ml soku pomarańczowego Zaczarowany Ogród
80 g mlecznej czekolady Sielanka
4 szt. kardamonu zielonego
2 laski cynamonu
melisa do dekoracji
Przygotowanie przepisu

Żółtka połącz dokładnie z twarogiem. Do białek dodaj szczyptę soli i pół łyżeczki soku z cytryny. Ubijaj i powoli dodaj do nich cukier. Ubij na prawie sztywną masę. Delikatnie połącz z twarogiem i powoli dosypuj przesianą mąkę. Smaż na średnio nagrzanej patelni, najlepiej teflonowej, tylko lekko posmarowanej olejem.

Sok pomarańczowy zagotuj z kardamonem i cynamonem i aromatyzuj przez około 15 min. Następnie wsyp do niego śliwki, gotuj do miękkości, około 5 min. Wyjmij przyprawy oraz śliwki. Bakalie zmiel na gładką masę. Pozostały płyn zagrzej i rozpuść w nim czekoladę, połącz ze zmielonymi śliwkami.

Na placuszki nakładaj dżem ze śliwek, posypuj odrobiną posiekanej czekolady i udekoruj listkami melisy.