Zaczynamy od zaczynu. Umieszczamy w misce świeże rozkruszone drożdże, cukier, wlewamy wcześniej podgrzaną wodę gazowaną (max 40 °C), wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę, ponownie łączymy całość i odstawiamy na 15 minut.
Kolejnym etapem jest sos. Cebule czerwoną kroimy w piórka i wrzucamy do rondelka, smażymy na małym ogniu. Dodajemy odrobinę oliwy z oliwek, cukier oraz czerwone wino. W między czasie kroimy w plasterki cukinie oraz dodajemy mąkę, wodę, jogurt greckie oraz oliwę z oliwek do zaczynu, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Następnie kroimy na połówki pomidorki, oliwki czarne i zielone, w kostkę ser feta oraz w plasterki ser halloumi. Wracamy do zaczynu, dodajemy kolejną porcja mąki, mieszamy delikatnie i odstawiamy na godzinę. W tym czasie odstawiamy także sos.
Blachę z piekarnika polewamy małą ilością oliwy z oliwek. Z ciasta formujemy podłużne placuszki, posypujemy je tymiankiem, cebulką suszoną, polewamy oliwą z oliwek, nakładamy jogurt grecki, następnie wszystkie pozostałe pokrojone składniki, posiekany czosnek, świeży rozmaryn, sól i pieprz.
Wkładamy do piekarnika na 15-17 minut 280. °C. Podajemy na gorąco z sosem z czerowonej cebuli i wina wraz z odrobiną jogurtu greckiego.