4 os.
120 min
Średnie
6.50 zł / os.
Podpłomyki
Składniki przepisu
10 g świeżych drożdży Marysia
4 łyżeczki cukru
100 ml wody gazowanej Aqua Rosa
400 g mąki uniwersalnej Marysia
1 cebula czerwona
5 łyżek oliwy z oliwek Philosophie
150 ml czerwonego wina
1 cukinia
200 g jogurtu greckiego
10 szt. pomidorków koktajlowych
10 szt. oliwek czarnych Philosophie
10 szt. oliwek zielonych Philosophie
100 g sera fety
80 g sera halloumi
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka suszonej cebulki
1 gałązka świeżego rozmarynu
1 ząbek czosnku
Sól i pieprz do smaku Na Szlaku Smaku
Przygotowanie przepisu

Zaczynamy od zaczynu. Umieszczamy w misce świeże rozkruszone drożdże, cukier, wlewamy wcześniej podgrzaną wodę gazowaną (max 40 °C), wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę, ponownie łączymy całość i odstawiamy na 15 minut.

Kolejnym etapem jest sos. Cebule czerwoną kroimy w piórka i wrzucamy do rondelka, smażymy na małym ogniu. Dodajemy odrobinę oliwy z oliwek, cukier oraz czerwone wino. W między czasie kroimy w plasterki cukinie oraz dodajemy mąkę, wodę, jogurt greckie oraz oliwę z oliwek do zaczynu, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Następnie kroimy na połówki pomidorki, oliwki czarne i zielone, w kostkę ser feta oraz w plasterki ser halloumi. Wracamy do zaczynu, dodajemy kolejną porcja mąki, mieszamy delikatnie i odstawiamy na godzinę. W tym czasie odstawiamy także sos.

Blachę z piekarnika polewamy małą ilością oliwy z oliwek. Z ciasta formujemy podłużne placuszki, posypujemy je tymiankiem, cebulką suszoną, polewamy oliwą z oliwek, nakładamy jogurt grecki, następnie wszystkie pozostałe pokrojone składniki, posiekany czosnek, świeży rozmaryn, sól i pieprz.

Wkładamy do piekarnika na 15-17 minut 280. °C. Podajemy na gorąco z sosem z czerowonej cebuli i wina wraz z odrobiną jogurtu greckiego.