4 os.
35 min
Łatwe
8.50 zł / os.
Polędwiczka w cieście francuskim
Składniki przepisu
1 polędwiczka wieprzowa
1 arkusz ciasta francuskiego Go tove
150 g pieczarek Zaczarowany Ogród
1/2 cebuli
4 gałązki natki pietruszki
1 łyżka masła ekstra 82% Mleczna Polana
1 jajko M Marysia
1 łyżeczka musztardy stołowej Zaczarowany Ogród
1 łyżeczka oregano Na Szlaku Smaku
1 łyżka oliwy z oliwek Philosophie
sól, pieprz Na Szlaku Smaku, do smaku
Przygotowanie przepisu

Nagrzej piekarnik do 180oC. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Cebulę obierz i posiekaj w kostkę. Pieczarki opłucz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

W rondlu rozpuść masło i wrzuć na nie cebulę. Smaż przez 2-3 minuty. Po tym czasie dodaj pieczarki, zamieszaj i smaż przez 4-5 minut. Dopraw farsz do smaku solą i pieprzem, a następnie zmiksuj blenderem na gładką masę. Polędwiczkę wieprzową opłucz i oczyść z błon. Następnie natrzyj ją oliwą i oregano. Tak przygotowaną polędwiczkę przełóż na rozgrzaną, suchą patelnię. Smaż mięso po minucie z każdej strony. Następnie przełóż polędwiczkę na talerz i dopraw ją do smaku solą i pieprzem. Rozwiń arkusz ciasta francuskiego i rozsmaruj na nim przestudzony farsz. Polędwiczkę posmaruj musztardą i przełóż ją na ciasto. Brzegi ciasta posmaruj jajkiem rozkłóconym z mlekiem i zawiń go w ciasny rulon. Wierzch ciasta natnij ostrym nożem. Ciasto przełóż na blaszkę i wstaw je do piekarnika. Piecz przez 15-20 minut. Gotową polędwiczkę pokrój na porcje i podawaj z listkami natki pietruszki.