4 os.
25 min
Średnie
5.50 zł / os.
Polędwiczka w porach
Składniki przepisu
1 polędwiczka wieprzowa
1 opakowanie klusków na parze Go tove
1 duży por
4 gałązki natki pietruszki
1 łyżka masła ekstra 82% Mleczna Polana
100 ml śmietanki UHT 30% Mleczna Polana
1 łyżka oliwy z oliwek Philosophie
1 łyżka musztardy sarepskiej Zaczarowany Ogród
sól, pieprz Na Szlaku Smaku, do smaku
Przygotowanie przepisu

Polędwiczkę oczyść z błony i pokrój. Każdy plaster delikatnie rozgnieć dłonią. Pora oczyść, przekrój na pół, a następnie w półplasterki.

Na patelni rozgrzej oliwę i ułóż na niej plastry polędwiczki. Smaż po 2 minuty z każdej strony na złoty kolor. Usmażoną polędwiczkę przełóż na talerz. Na tą samą patelnię wyłóż masło. Gdy masło zacznie się rozpuszczać, wrzuć na patelnię pory. Dopraw je solą, pieprzem i smaż 2-3 minuty, aż zmiękną. Następnie dodaj musztardę, zamieszaj i wlej na patelnię śmietankę. Gotuj na małym ogniu 4-5 minut, aż śmietana się zredukuje. Do sosu przełóż polędwiczki, zagotuj sos i zestaw z ognia.

Kluski na parze przygotuj według instrukcji na opakowaniu.

Polędwiczki podawaj z kluskami na parze i świeżo posiekaną natką pietruszki.