4 os.
25 min
Łatwe
8.60 zł / os.
Polędwiczka wieprzowa z ziołowymi kopytkami
Składniki przepisu
0,5 kg polędwiczki wieprzowej
1 łyżeczka papryki wieprzowej
1 łyżeczka czosnku granulowanego Na Szlaku Smaku
1 łyżeczka kolendry mielonej
olej słonecznikowy Marysia
200 g jarmużu
400 g kopytek Go tove
60 g sera parmezan
1 mały pęczek natki pietruszki
1 mały pęczek lubczyku
pieprz w młynku
1 łyżka papryki słodkiej Na Szlaku Smaku
2 łyżki masła 60% Mleczna Polana
sól
Przygotowanie przepisu
Polędwiczki oczyść z błon i pokrój w grube plastry. Przyprawy połącz z odrobiną oleju, obtocz w nich polędwiczki. Obsmaż na rozgrzanej patelni do jasnobrązowego koloru i wstaw do pieca nagrzanego do 160 °C na ok. 6-10 min. Po wyjęciu odstaw do odpoczynku na ok. 5-10 minut, a następnie pokrój w plastry. Jarmuż dokładnie umyj i wytnij grubą część łodygi. Delikatnie wymieszaj z olejem i wstaw do pieca razem z polędwiczką. Po wyjęciu przypraw solą do smaku.
Na patelnię włóż masło, po rozpuszczeniu dodaj kopytka i smaż około 2-3 minuty. W międzyczasie posiekaj zioła i zetrzyj ser. Delikatnie posól i dodaj zioła. Przełóż do głębokiego talerza i posyp startym serem.