4 os.
90 min
Łatwe
9.30 zł / os.
Poświąteczny „zero waste”
Składniki przepisu
4 ugotowane jajka
1 serek topiony Mleczna Polana
1 Łyżka majonezu Wytwornego Na Szlaku Smaku lub jogurtu naturalnego Mleczna Polana
1 łyżka posiekanego szczypiorku
kiełki rzodkiewki lub lucerny
rzodkiewki
plastry zielonego ogórka
sól, pieprz
grzanki z chleba razowego
6 białych kiełbas surowych Rzeźnik Szymon
2 cebule
1 łyżka masła Mleczna Polana
2-4 łyżki chrzanu tartego w słoiku Na Szlaku Smaku
200 g śmietany 18% Mleczna Polana
125 ml śmietany 30% Mleczna Polana
1 łyżka suszonego majeranku Na Szlaku Smaku
1 łyżka świeżego tymianku
250 g gotowego sernika Pychatka
odrobina mleka
1 opakowanie cukru wanilinowego Marysia lub olejek waniliowy
łyżka cukru lub miodu (jeżeli nie chcemy używać cukru wanilinowego)
5 łyżek mąki + do obtoczenia
1 jajko
olej do smażenia
cukier puder, miód, dżem oraz świeże owoce sezonowe do dekoracji
Przygotowanie przepisu

Pasta jajeczna ze świątecznych jajek

Jajka ugniatamy w dużej misce, dodajemy serek topiony a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy i na końcu dodajemy posiekany szczypiorek. Jeżeli pasta jest zbyt gęsta możemy dodać łyżkę jogurtu naturalnego lub majonezu. Podajemy na grzance, dekorując kiełkami i świeżymi warzywami.

Biała kiełbasa w sosie chrzanowym wg przepisu dziadka Gai

Na patelni topimy masło, na którym rumienimy cebulkę na złoty kolor. W miseczce łączymy śmietany, następnie dodajemy podsmażoną cebulkę, 2-4 łyżek tartego chrzanu, suszony majeranek, świeży tymianek oraz sól i pieprz. Wymieszany sos przelewamy do naczynia żaroodpornego lub brytfanki a następnie układamy na sosie surową kiełbasę – jeżeli nie była wcześniej sparzona, wystarczy, że nakłujemy ją w kilku miejscach. Danie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w 190 stopniach.

Podajemy z puree ziemniaczanym i posiekanym szczypiorem.

Placuszki serowe ze świątecznego sernika:

Kawałki sernika przekładamy do miski i ugniatamy widelcem, następnie dodajemy odrobinę mleka, mąkę oraz jajko. Jeżeli ciasto będzie zbyt płynne możemy dodać nieco więcej mąki. Do ciasta dodajemy cukier wanilinowy lub olejek waniliowy i mieszamy.

Stolnicę lub deskę podsypujemy mąką i zaczynamy formować placuszki, obtaczając je delikatnie w mące. Na patelni rozgrzewamy olej i układamy na nim nasze placuszki, rumieniąc je przez 2-3 minut z każdej strony. Przekładamy gotowe na talerz i dekorujemy wg uznania – świeżymi owocami, cukrem pudrem, miodem lub dżemem.