Pasta jajeczna ze świątecznych jajek
Jajka ugniatamy w dużej misce, dodajemy serek topiony a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy i na końcu dodajemy posiekany szczypiorek. Jeżeli pasta jest zbyt gęsta możemy dodać łyżkę jogurtu naturalnego lub majonezu. Podajemy na grzance, dekorując kiełkami i świeżymi warzywami.
Biała kiełbasa w sosie chrzanowym wg przepisu dziadka Gai
Na patelni topimy masło, na którym rumienimy cebulkę na złoty kolor. W miseczce łączymy śmietany, następnie dodajemy podsmażoną cebulkę, 2-4 łyżek tartego chrzanu, suszony majeranek, świeży tymianek oraz sól i pieprz. Wymieszany sos przelewamy do naczynia żaroodpornego lub brytfanki a następnie układamy na sosie surową kiełbasę – jeżeli nie była wcześniej sparzona, wystarczy, że nakłujemy ją w kilku miejscach. Danie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w 190 stopniach.
Podajemy z puree ziemniaczanym i posiekanym szczypiorem.
Placuszki serowe ze świątecznego sernika:
Kawałki sernika przekładamy do miski i ugniatamy widelcem, następnie dodajemy odrobinę mleka, mąkę oraz jajko. Jeżeli ciasto będzie zbyt płynne możemy dodać nieco więcej mąki. Do ciasta dodajemy cukier wanilinowy lub olejek waniliowy i mieszamy.
Stolnicę lub deskę podsypujemy mąką i zaczynamy formować placuszki, obtaczając je delikatnie w mące. Na patelni rozgrzewamy olej i układamy na nim nasze placuszki, rumieniąc je przez 2-3 minut z każdej strony. Przekładamy gotowe na talerz i dekorujemy wg uznania – świeżymi owocami, cukrem pudrem, miodem lub dżemem.