4 os.
150 min
Łatwe
20.79 zł / os.
Przekąski Kibica
Składniki przepisu
700 g porów – głównie białych części
2 łyżki masła Mleczna Polana
1,5 l bulionu (np. z kostki Go tove)
1 serek topiony Mleczna Polana
3 żółtka jajek Marysia
1 szklanka ciemnego piwa
5 ziemniaków
Sól Na Szlaku Smaku
Pieprz Na Szlaku Smaku
Gałka muszkatołowa
Natka pietruszki
1 kg skrzydełek
2 łyżki prażonego sezamu
50 ml sosu sojowego
50 ml oleju sezamowego
2 łyżki oleju Marysia
1 łyżka miodu Zaczarowany Ogród
Szczypta soli Na Szlaku Smaku
1 łyżeczka czosnku granulowanego Na Szlaku Smaku
Świeża dymka
Chili
6 naleśników
200 g sera Bryndza
2 łyżki śmietany 18% Mleczna Polana
10 ml syropu klonowego
3 łyżki suszonej żurawiny Bacalis
Świeży tymianek
Przygotowanie przepisu

Zupa porowa na piwie:

W garnku podgrzej bulion. Białe części pora pokrój w plasterki i podsmaż na maśle aż się zarumienią, następnie przerzuć je do bulionu. Odstaw garnek na blat i dodaj resztę składników – ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki (od tego, ile ich dodasz będzie uzależniona konsystencja zupy), serek topiony, żółtka jaj oraz piwo. Na koniec dopraw zupę solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Całość zblenduj i podgrzej, żeby piwo nieco odparowało. Podawaj ze świeżą natką pietruszki.

Skrzydełka w sezamie:

Sezam podpraż na patelni, żeby wydobyć jego smak. Przygotuj marynatę – do miski wsyp sezam, a następnie dodaj sos sojowy, olej, olej sezamowy, miód oraz przyprawy – sól i czosnek granulowany. Do marynaty wrzuć mięso i dokładnie natrzyj każdy kawałek mięsa, odstaw na pół godziny. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 190 stopni. Zamarynowane skrzydełka przerzuć do brytfanny i piecz przez 30-40 minut aż się zarumienią. Podawaj z posiekaną dymką i chili.

Naleśniki na piwie z bryndzą, syropem klonowym i żurawiną:

Przygotuj naleśniki wg swojego ulubionego przepisu (możesz zastąpić wodę gazowaną, o ile jej używasz, piwem, dzięki czemu naleśniki będą bardziej puszyste). W miseczce wymieszaj ugniecioną bryndzę ze śmietaną i syropem klonowym. Dodaj namoczoną wcześniej żurawinę i ponownie wymieszaj całość. Farsz przełóż na naleśniki, a następnie złóż je w trójkąty. Podsmażaj przez chwilę z obu stron na maśle. Gotowe podawaj polane śmietanką, syropem klonowym oraz posiekanym tymiankiem.