Zupa porowa na piwie:
W garnku podgrzej bulion. Białe części pora pokrój w plasterki i podsmaż na maśle aż się zarumienią, następnie przerzuć je do bulionu. Odstaw garnek na blat i dodaj resztę składników – ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki (od tego, ile ich dodasz będzie uzależniona konsystencja zupy), serek topiony, żółtka jaj oraz piwo. Na koniec dopraw zupę solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Całość zblenduj i podgrzej, żeby piwo nieco odparowało. Podawaj ze świeżą natką pietruszki.
Skrzydełka w sezamie:
Sezam podpraż na patelni, żeby wydobyć jego smak. Przygotuj marynatę – do miski wsyp sezam, a następnie dodaj sos sojowy, olej, olej sezamowy, miód oraz przyprawy – sól i czosnek granulowany. Do marynaty wrzuć mięso i dokładnie natrzyj każdy kawałek mięsa, odstaw na pół godziny. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 190 stopni. Zamarynowane skrzydełka przerzuć do brytfanny i piecz przez 30-40 minut aż się zarumienią. Podawaj z posiekaną dymką i chili.
Naleśniki na piwie z bryndzą, syropem klonowym i żurawiną:
Przygotuj naleśniki wg swojego ulubionego przepisu (możesz zastąpić wodę gazowaną, o ile jej używasz, piwem, dzięki czemu naleśniki będą bardziej puszyste). W miseczce wymieszaj ugniecioną bryndzę ze śmietaną i syropem klonowym. Dodaj namoczoną wcześniej żurawinę i ponownie wymieszaj całość. Farsz przełóż na naleśniki, a następnie złóż je w trójkąty. Podsmażaj przez chwilę z obu stron na maśle. Gotowe podawaj polane śmietanką, syropem klonowym oraz posiekanym tymiankiem.