2 os.
30 min
Łatwe
14.10 zł / os.
Przekąski na piątkę
Składniki przepisu
Szklanka płatków owsianych Marysia
4 łyżki orzechów włoskich Bacalis
4 łyżki orzechów laskowych Bacalis
Pół szklanki żurawiny Bacalis
1 łyżka nasion chia
1 łyżka siemienia lnianego Marysia
1 płaska łyżeczka cynamonu Na Szlaku Smaku
2 łyżki płynnego miodu Zaczarowany Ogród
500 ml mleka Mleczna Polana
2 łyżki mąki ziemniaczanej Marysia
2 żółtka jaj Marysia
1 cukier wanilinowy Marysia
ewentualnie do smaku cukier lub zamiennik np. erytrytol lub ksylitol
1 szklanka ryżu jaśminowego Marysia
250 ml wody niegazowanej Aqua Rosa
250 ml mleczka kokosowego Na Szlaku Smaku
Szczypta soli Na Szlaku Smaku
1 opakowanie musu mango
Łyżka podprażonych wiórków kokosowych Bacalis
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Marysia
Przygotowanie przepisu

Domowa granola:

Piekarnik nagrzej do 160 stopni. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wysyp płatki owsiane i resztę sypkich produktów. Dodaj posiekane orzechy włoskie oraz laskowe i bakalie, polej miodem i posyp cynamonem. Przed włożeniem do piekarnika przemieszaj całość Piecz przez 20-25 minut, co jakiś czas mieszając. Po upieczeniu przesyp do słoika i przechowuj w szafce.

Domowy budyń:

Połowę mleka wlej do rondelka, a drugą połowę wymieszaj z mąką ziemniaczaną, cukrem wanilinowym i ewentualnym cukrem oraz żółtkami. Kiedy mleko się zagotuje, wlej do niego mieszankę, zmniejsz ogień i cały czas mieszaj, aby uniknąć grudek. Podawaj na ciepło z łyżką powideł śliwkowych albo z niespodzianką w postaci kosteczki czekolady.

Ryż kokosowy:

Ryż ugotuj pół na pół w wodzie z mleczkiem kokosowym i odrobiną soli aż będzie miękki. Jeżeli jest płynny możesz dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej wymieszanej z odrobiną wody). Ugotowany ryż przełóż do pojemników na lunch, polej musem mango i posyp podprażonymi płatkami kokosowymi.