Zdrowy domowy ketchup:
Pomidory kroimy i wrzucamy do garnka razem z pokrojonym selerem. Następnie do naszych pomidorów dodajemy kilka goździków, odrobinę cukru, ocet jabłkowy oraz delikatnie solimy i zagotowujemy.
Gdy pomidory lekko się zredukują, dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego, odrobinę czosnku granulowanego oraz szczyptę cynamonu. Gotujemy ok. 1 h do czasu, aż pomidory będzie można swobodnie przecedzić przez sitko.
Pomidory przecieramy przez sitko do miski. Ponownie wrzucamy do garnka i próbujemy, w razie potrzeby doprawiamy oraz dodajemy jedną łyżkę mąki ziemniaczanej wymieszaną z wodą. Zagotowujemy. Przelewamy do umytych i wyparzonych słoików, dobrze zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
Por w słoikach:
Przygotowujemy zalewę: do garnka wlewamy wodę i ocet spirytusowy, dodajemy sól, cukier, liście laurowe oraz odrobinę świeżego tymianku. Zagotowujemy.
Kroimy pory, aby pasowały do wielkości naszego słoika. Następnie dobrze je płuczemy.
Do umytych i wyparzonych słoików wkładamy przygotowane pory. Układamy je dość ciasno.
Zalewamy pory w słoikach przygotowaną zalewą, następnie dobrze zakręcamy każdy słoik i odwracamy do góry dnem.