6 os.
40 min
Łatwe
7.30 zł / os.
Przetwory na koniec wakacji
Składniki przepisu
3 kg pomidorów
odrobina cukru
kilka łyżek octu jabłkowego
szczypta soli Na Szlaku Smaku
kilka goździków
1 malutki seler
odrobina cynamonu Na Szlaku Smaku
odrobina czosnku w proszku Na Szlaku Smaku
kilka ziaren ziela angielskiego Na Szlaku Smaku
odrobina pieprzu Na Szlaku Smaku
1 łyżka mąki ziemniaczanej Marysia
5 porów
400 ml wody Aqua Rosa
300 ml octu spirytusowego Na Szlaku Smaku
8 g soli Na Szlaku Smaku
20 g cukru
garść świeżego tymianku
kilka liści laurowych Na Szlaku Smaku
Przygotowanie przepisu

Zdrowy domowy ketchup:

Pomidory kroimy i wrzucamy do garnka razem z pokrojonym selerem. Następnie do naszych pomidorów dodajemy kilka goździków, odrobinę cukru, ocet jabłkowy oraz delikatnie solimy i zagotowujemy.

Gdy pomidory lekko się zredukują, dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego, odrobinę czosnku granulowanego oraz szczyptę cynamonu. Gotujemy ok. 1 h do czasu, aż pomidory będzie można swobodnie przecedzić przez sitko.

Pomidory przecieramy przez sitko do miski. Ponownie wrzucamy do garnka i próbujemy, w razie potrzeby doprawiamy oraz dodajemy jedną łyżkę mąki ziemniaczanej wymieszaną z wodą. Zagotowujemy. Przelewamy do umytych i wyparzonych słoików, dobrze zakręcamy i odwracamy do góry dnem.

Por w słoikach:

Przygotowujemy zalewę: do garnka wlewamy wodę i ocet spirytusowy, dodajemy sól, cukier, liście laurowe oraz odrobinę świeżego tymianku. Zagotowujemy.

Kroimy pory, aby pasowały do wielkości naszego słoika. Następnie dobrze je płuczemy.

Do umytych i wyparzonych słoików wkładamy przygotowane pory. Układamy je dość ciasno.

Zalewamy pory w słoikach przygotowaną zalewą, następnie dobrze zakręcamy każdy słoik i odwracamy do góry dnem.