Filety mielimy w maszynce do mięsa. Bułki dzielimy na mniejsze części, dodajemy gorącej wody, mieszamy i odstawiamy. Do zmielonego mięsa dodajemy posiekaną natkę koperku, pietruszki oraz doprawiamy pieprzem, solą i przyprawą do ryb.
W kolejnym kroku do masy dodajemy dwa jajka, bułkę tartą oraz pozostawione do namoczenia bułki. Ciasto wyrabiamy. Powinniśmy uzyskać zwartą konsystencję. W razie potrzeby zagęszczamy, dodając bułkę tartą. Pulpety formujemy, obtaczając je w skrobi ziemniaczanej i gotujemy je w bulionie przez 5-6 minut.
Pora na sos słodko-kwaśny. Czerwoną paprykę i czerwoną cebulę kroimy w cienkie paski, które wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy. Do podsmażonych warzyw dodajemy pomidory w puszce, a całość doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy łyżeczkę miodu oraz sok z połówki cytryny.
Pulpety oraz sos-słodko kwaśny świetnie będą komponowały się z ryżem basmati oraz surówką koperkową.