4 os.
35 min
Średnie
4.30 zł / os.
Pulpety z indyka
Składniki przepisu
600 g mięsa mielonego z indyka
200 g kaszy bulgur Marysia
1 jajko L Marysia
1 cebula
2 ząbki czosnku Zaczarowany Ogród
1/4 pęczka natki pietruszki
garść liści szczawiku
1 opakowanie przecieru pomidorowego Zaczarowany Ogród
100 ml bulionu
3 łyżki bułki tartej Marysia
2 łyżki mąki luksusowej Marysia
7 łyżek oleju rzepakowego Marysia
2 łyżki oliwy z oliwek Philosophie
sól, pieprz, do smaku
Przygotowanie przepisu

Cebulę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i oliwy. Wrzuć na nią cebulę i smaż przez 3 minuty. Następnie dodaj drobno posiekany czosnek i smaż kolejne 2 minuty. Zestaw patelnię z ognia i przestudź cebulę z czosnkiem.

Mięso mielone przełóż do miski. Do mięsa wbij jajko, dodaj pieprz, sól, cebulę z czosnkiem oraz posiekaną połowę natki pietruszki. Wyrób mięso, a na koniec dodaj bułkę tartą i jeszcze raz wymieszaj całość. Za pomocą zwilżonych dłoni podziel mięso na porcje i uformuj pulpety. Każdy pulpet obtocz w mące.

Na patelni rozgrzej 5 łyżek oleju i przełóż na nią pulpety. Mięso smaż z każdej strony na złoty kolor. Następnie zalej pulpety przecierem pomidorowym oraz bulionem. Gotuj na małym ogniu 15-20 minut. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem.

Kaszę bulgur ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Pulpety podawaj z kaszą bulgur, listkami szczawiku i natką pietruszki.