8 os.
60 min
Średnie
3.90 zł / os.
Quiche z wędzoną makrelą
Składniki przepisu
ciasto:
1 jajo z wolnego wybiegu Marysia
250 g mąki Marysia
100 g masła ekstra 82% Mleczna Polana
50 ml mleka 3,2% Mleczna Polana
sól Na Szlaku Smaku
farsz:
4 jaja z wolnego wybiegu Marysia
200 g mascarpone
200 ml śmietanki 18% Mleczna Polana
szczypta soli, zioła prowansalskie Na Szlaku Smaku
kminek
600 g wędzonych ryb
groszek konserwowy z puszki Zaczarowany Ogród
pomidorki koktajlowe
Przygotowanie przepisu

ciasto:

Z mąki, soli i masła przygotuj kruche ciasto. Zawiń je w filię spożywcza i umieść w lodówce na min. 2 h. Po tym czasie ciasto rozwałkuj, przenieś na blaszkę do tarty, nakłuć ciasto widelcem. Podpiecz ciasto przez 5 min w temp. 220 stopni C.

farsz:

Z jaj, śmietany i serka mascarpone i śmietanki przygotuj masę (robotem),

dopraw solą, przyprawami.

Tak wykonaną masę wlać na kruche, podpieczone ciasto.

Następnie dodać pokrojone pomidorki, zest cytrynowy (startą skórkę z cytryny) oraz obraną rybę (makrelę) i groszek konserwowy.

Piecz 20-30 min w temp. 190 stopni C.

Po upieczeniu udekoruj świeżą pietruszką i rozmarynem.