Mąkę, żółtka jaj oraz wodę łączymy ze sobą. Zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej masy i odstawiamy na kilkanaście minut. Po tym czasie podsypujemy blat lub stolnicę mąką. Jeśli nie posiadamy maszynki do makaronu, ciasto możemy rozwałkować. Im cieńsze ciasto, tym pierożki będą delikatniejsze.
Na połowie powierzchni ciasta w równych kilkucentymetrowych odstępach umieszczamy porcje farszu (20-30 g). Przykrywamy ciastem, dociskamy pomiędzy porcjami, aby ciasto skleiło się. Kroimy na porcje. Brzegi możemy zasklepić przy pomocy widelca. Gotujemy przez 3-4 minuty.
Sos. Do śmietanki 30% dodajemy pastę waniliową. Zagotowujemy i pozostawiamy do zredukowania. Dodajemy kilka łyżeczek cukru i pozostawiamy jeszcze na ok. 2 minuty.
Ravioli na talerzu możemy udekorować suszonymi bakaliami.