4 os.
30 min
Średnie
7.00 zł / os.
Risotto z owocami morza
Składniki przepisu
200 g ryżu basmati Marysia
2 opakowania mieszanki morskiej Master Fish
4 łyżki masła ekstra 82% Mleczna Polana
kawałek parmezanu
½ cytryny
½ cebuli
4 gałązki natki pietruszki
2 łyżki przecieru pomidorowego Zaczarowany Ogród
100 ml białego wina
300 ml bulionu
sól, pieprz Na Szlaku Smaku, do smaku
Przygotowanie przepisu

Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Na dużej patelni rozpuść 3 łyżki masła i wrzuć na nie cebulę. Smaż na małym ogniu przez 3-4 minuty, a następnie wlej wino. Zaczekaj, aż wino odparuje i dodaj ryż. Następnie wlej połowę bulionu i gotuj risotto na małym ogniu. Gdy ryż wchłonie bulion, wlej kolejną porcję i gotuj jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie dodaj owoce morza, przecier pomidorowy i sok z cytryny. Dokładnie zamieszaj risotto i gotuj na małym ogniu przez 4-5 minut. Na koniec dodaj resztę masła. Gotowe danie dopraw do smaku solą i pieprzem.

Risotto podawaj z tartym parmezanem i świeżo posiekaną natką pietruszki.