8 os.
15 min
Łatwe
1.50 zł / os.
Rogaliki francuskie
Składniki przepisu
1 opak. ciasta francuskiego Go tove
gruszka
4 figi
marmolada wielowocowa Zaczarowany Ogród
konfitura pomarańczowa
*1 jajo z wolnego wybiegu M Marysia
(opcjonalnie do sklejenia boków ciasta francuskiego lub do wykonania lukru)
2 cytryny
cukier puder
Przygotowanie przepisu

Użyj schłodzonego ciasta francuskiego.

Rozwiń ciasto francuskie, podziel je na trójkąty i kwadraciki.

Figi podziel na pół. Gruszki najlepiej pokroić w plastry.

Ułóż połówkę figi lub plastry gruszki na cieście francuskim.

Na wierzch dodaj konfiturę lub marmoladę.

Boki ciasta francuskiego (kwadraciki) zwiń w rulonik.

Trójkąciki sklej rogami (możesz użyć roztrzepanego białka)

Piecz w piekarniku ok 20-25 minut w 190 st. C

Do soku dodawaj cukier puder, tyle, aby była konsystencja gęstej śmietany.

Tak przygotowanym lukrem polej ciasteczka francuskie.