4 os.
45 min
Trudne
2.80 zł / os.
Rogaliki z morelą
Składniki przepisu
125 g masła ekstra 82% Mleczna Polana
7 łyżek kwaśnej śmietany 18% Mleczna Polana
1 jajko M Marysia
2 łyżki mleka 3,2% Mleczna Polana
1 ½ szkl. mąki tortowej Marysia
6 łyżek cukru pudru
½ łyżeczki suszonych drożdży
100 g suszonych moreli Bacalis
1 pomarańcza
Przygotowanie przepisu

Pomarańczę sparz, wyciśnij z niej sok i zetrzyj skórkę. Sok oraz skórkę z pomarańczy przełóż do rondelka. Następnie dodaj pokrojone w cienkie paski suszone morele. Rondelek postaw na małym ogniu i gotuj morele 10 minut pod przykryciem. Następnie wystudź i zmiksuj blenderem na gładką masę. Nadzienie przełóż do miseczki.

Zimne masło pokrój na stolnicy na małe kawałeczki. Dodaj do niego 1 łyżkę cukru pudru, mąkę, suszone drożdże oraz kwaśną śmietanę i zagnieć ciasto.

Gotowe ciasto uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 60 minut.

Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki, odwiń z folii i podziel na dwie części. Każdą część rozwałkuj na grubość około 4 mm. Za pomocą dużego talerza o średnicy około 30 cm wytnij z ciasta koło. Ciasto pokrój na 8 równych trójkątów.

Na szerszej części każdego trójkąta nałóż łyżeczkę nadzienia i zawijaj w kierunku cieńszego końca, formując rogaliki.

Rogaliki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch rogalików posmaruj jajkiem roztrzepanym z mlekiem.

Rogaliki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC i piecz przez 20 minut. Gotowe rogaliki przestudź. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.