Boczek rozkrajamy na dwa płaty, zostawiając na końcu 2-3 centymetrowy margines. Doprawiamy zielem angielskim, pieprzem czarnym mielonym czosnkiem granulowanym, gruboziarnistą przyprawą do karkówki, solą, odrobiną rozmarynu i szczypta świeżego tymianku.
Mięso zawijamy jak klasyczną roladę i owijamy sznurkiem w sposób zaprezentowany przez Michała.
Zwinięta roladę posypujemy również z wierzchu przyprawą gruboziarnistą oraz suszonym majerankiem.
Tak przygotowaną roladę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Do środka dodajemy także warzywa: pokrojoną w talarki marchew, cebule w łupinach, oraz przekrojoną na pół główkę czosnku. Przyprawiamy zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Na końcu w naczyniu umieszczamy smalec
Pieczemy przez 2,5-3 godziny w temperaturze 170 stopni.
Roladę możemy podać z musztardą francuskim, kapustą kiszoną, świeżo mielonym pieprzem i tymiankiem.