8 os.
195 min
Łatwe
4.80 zł / os.
Rolada z boczku
Składniki przepisu
1,5 kg boczku surowego
200 g smalcu
4 średnie cebule
2 marchewki
1 główka czosnku
Musztarda francuska
Pieprz czarny mielony
Ziele angielskie
Czosnek suszony granulowany
Majeranek
Przyprawa gruboziarnista Na Szlaku Smaku
Liść laurowy
Rozmaryn
Tymianek
Sól
Przygotowanie przepisu

Boczek rozkrajamy na dwa płaty, zostawiając na końcu 2-3 centymetrowy margines. Doprawiamy zielem angielskim, pieprzem czarnym mielonym czosnkiem granulowanym, gruboziarnistą przyprawą do karkówki, solą, odrobiną rozmarynu i szczypta świeżego tymianku.

Mięso zawijamy jak klasyczną roladę i owijamy sznurkiem w sposób zaprezentowany przez Michała.

Zwinięta roladę posypujemy również z wierzchu przyprawą gruboziarnistą oraz suszonym majerankiem.

Tak przygotowaną roladę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Do środka dodajemy także warzywa: pokrojoną w talarki marchew, cebule w łupinach, oraz przekrojoną na pół główkę czosnku. Przyprawiamy zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Na końcu w naczyniu umieszczamy smalec

Pieczemy przez 2,5-3 godziny w temperaturze 170 stopni.

Roladę możemy podać z musztardą francuskim, kapustą kiszoną, świeżo mielonym pieprzem i tymiankiem.