6 os.
45 min
Średnie
5.70 zł / os.
Roladka z kaczej piersi z buraczkami i papardelle
Składniki przepisu
2 kacze piersi
2 łyżki majeranku
1 łyżeczka rozmarynu
100 g pomidorów suszonych
250 g makaronu pappardelle
2 ząbki czosnku
150 g sera z niebieską pleśnią
200 g śmietanka 30%
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie przepisu

Zaczynamy od przygotowania mięsa. Nacinamy skórę z wierzchu. Rozcinamy filety na dwie części w sposób zaprezentowany przez Michała i rozbijamy.

Doprawiamy mięso majerankiem, rozmarynem. Na wierzchu rolady układamy suszone pomidory w całości, następnie posiekany czosnek. Na koniec posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Nie solimy.

Zawijamy tak przygotowane roladki w folię aluminiową w tzw. „cukierka”. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym przez 2 godziny w temperaturze 170-175 stopni.

Przygotowujemy sos. 200 g słodkiej śmietanki wlewamy do rondelka. Ser pleśniowy kroimy na drobniejsza kostkę i dodajemy do śmietanki, doprawiając odrobiną soli i pieprzu. Sos cały czas mieszamy, aby nie przywierał. Kiedy ser rozpuści się, pozostawiamy na minimalnym ogniu do zgęstnienia, regularnie mieszając.

Roladę podajemy z sosem i makaronem papardelle ugotowanym al dente, a także z buraczkami.

Finalizujemy szczyptą pieprzu, soli oraz świeżymi ziołami.

Kaczka w buraczkach gotowa!