Zaczynamy od przygotowania mięsa. Nacinamy skórę z wierzchu. Rozcinamy filety na dwie części w sposób zaprezentowany przez Michała i rozbijamy.
Doprawiamy mięso majerankiem, rozmarynem. Na wierzchu rolady układamy suszone pomidory w całości, następnie posiekany czosnek. Na koniec posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Nie solimy.
Zawijamy tak przygotowane roladki w folię aluminiową w tzw. „cukierka”. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym przez 2 godziny w temperaturze 170-175 stopni.
Przygotowujemy sos. 200 g słodkiej śmietanki wlewamy do rondelka. Ser pleśniowy kroimy na drobniejsza kostkę i dodajemy do śmietanki, doprawiając odrobiną soli i pieprzu. Sos cały czas mieszamy, aby nie przywierał. Kiedy ser rozpuści się, pozostawiamy na minimalnym ogniu do zgęstnienia, regularnie mieszając.
Roladę podajemy z sosem i makaronem papardelle ugotowanym al dente, a także z buraczkami.
Finalizujemy szczyptą pieprzu, soli oraz świeżymi ziołami.
Kaczka w buraczkach gotowa!