4 os.
40 min
Łatwe
3.15 zł / os.
Rosół w stylu chińskim
Składniki przepisu
Filet z kurczaka, 300 g
Bulion warzywny z kostki, 0,5 l/ 480 g
Jajko, 3 szt./ 180 g
Kukurydza konserwowa Zaczarowany Ogród, 100 g
Natka pietruszki, ½ pęczka/ 20 g
Mąka ziemniaczana, 3 łyżki/ 75 g
Olej sezamowy, 1 łyżka/ 6 g
Sos sojowy, 30 ml/ 20 g
Makaron sojowy, ½ opakowania/ 50 g
Olej Marysia, 0,5 l/ 430 g
Chili, do smaku
Przygotowanie przepisu

Pierś z kurczaka pokrój w plastry. W garnku rozgrzej olej sezamowy z odrobiną oleju rzepakowego. Włóż do garnka plastry kurczaka, smaż przez 10 minut. Wlej do garnka bulion, 200 ml wody i sos sojowy. Doprowadź wywar do wrzenia.

Dodaj do rosołu kukurydzę konserwową. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź odrobiną wody i wlej do rosołu. Jajka wbij do miseczki i roztrzep. Zamieszaj rosół i cienką strużką wlej do niego jajka. Odczekaj 30 sekund i zamieszaj. W garnku rozgrzej olej do temperatury 180 stopni. Makaron sojowy kładź partiami na rozgrzany olej i usmaż. Rosół dopraw chili i podawaj z usmażonym makaronem ryżowym oraz siekaną natką pietruszki.