4 os.
30 min
Średnie
3.40 zł / os.
Rosół z pieczonych skrzydełek z chrzanem
Składniki przepisu
1 kg skrzydełek z kurczaka
2 marchwie
1 pietruszka
½ selera korzeniowego
2 cebule
4 liście laurowe Na Szlaku Smaku
3 ziarenka ziela angielskiego Na Szlaku Smaku
1 gałązka rozmarynu
olej słonecznikowy Marysia
3 jajka
6 łyżek mąki tortowej Marysia
1 łyżka chrzanu tartego
1 gałązka natki pietruszki
2 gałązki lubczyku
pieprz w młynku
sól
Przygotowanie przepisu
Skrzydełka dokładnie umyj, odetnij lotkę i natnij, aby rozciąć skórę. Przełóż skrzydła na blachę, dodaj odrobinę oleju i dokładnie nasmaruj. Wstaw do pieca w temp. 210oC, razem z obraną i przeciętą na pół cebulą na około 20 min (do ciemno-brązowego koloru). Przełóż do garnka, dodaj obrane i pokrojone warzywa. Zalej wodą i wstaw na ogień. Dodaj przyprawy, rozmaryn i gotuj około 1 h, następnie dodaj zioła i wyłącz ogień. Przecedź i dopraw solą i pieprzem.
Jajka rozbij w misce i dodaj mąkę, chrzan i odrobinę soli. Odlej porcję rosołu i wstaw do zagotowania. Na gotujący się rosół wlewaj kluski i gotuj krótko. Nakładaj do talerza, dodaj posiekaną natkę i lubczyk. .