8 os.
50 min
Średnie
3.10 zł / os.
Rustykalna tarta galette
Składniki przepisu
300 g mąki tortowej
150 g schłodzonego masła ekstra
80-100 g kwaśnej śmietany 12 lub 18%
3 łyżki cukru
500 ml mleka 3,2 %
7 żółtek
3 łyżki cukru
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
150 g moreli suszonych
100 g orzechów nerkowca
Przygotowanie przepisu

W misce umieszczamy mąkę, jajka i masło i łączymy składniki. Dodajemy kwaśną śmietanę oraz cukier i ugniatamy aż do uzyskania zwartej masy. Następnie miskę przykrywamy i umieszczamy w lodówce na godzinę.

Po godzinie wyciągamy ciasto i wałkujemy je w cienki okrąg do grubości ok. 3 mm i przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem.

Krem: żółtka zasypujemy cukrem i odkładamy. Zagotowujemy pół litra mleka i zagotowujemy. Żółtka ucieramy z cukrem do jednolitej kremowej masy. Następnie dodajemy dwie płaskie łyżki mąki ziemniaczanej i mieszamy. Do tak przygotowanej masy z żółtek bardzo powoli wlewamy gorące mleko, cały czas mieszając. Krem wstawiamy jeszcze na chwilę na minimalny ogień, cały czas mieszając. Jeśli wszystkie czynności wykonaliśmy dobrze, krem powinien być gęsty, ale o jednolitej konsystencji, bez gródek.

Kremem polewamy środek ciasta, tak aby od brzegów dzieliło warstwę z kremem min. 5 centymetrów. Na wierzch kremu układamy suszone morele oraz posypujemy orzechami nerkowca, a sam wierzch cukrem.

Ciasto zwijamy do środka na zakładki i pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 30 minut.