4 os.
30 min
Średnie
1.80 zł / os.
Ryż na mleku z gruszką i cynamomen
Składniki przepisu
200 g ryżu Marysia
700 ml mleka UHT 3,2% Mleczna Polana
1 łyżka masła ekstra 82% Mleczna Polana
30 g cukru
2 gruszki
½ cytryny
4 łyżki miodu wielokwiatowego Zaczarowany Ogród
garść rodzynek Bacalis
1 łyżeczka cynamonu Na Szlaku Smaku
sól, szczypta
Przygotowanie przepisu
Do garnka wlej mleko, dodaj ryż, masło i szczyptę soli. Postaw garnek na małym ogniu, doprowadź mleko do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut. Do ryżu dodaj cukier i dokładnie wymieszaj. Gruszki opłucz pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne.
Miód rozgrzej na patelni i dodaj do niego sok wyciśnięty z połowy cytryny. Gdy mieszanina zawrze, wrzuć na patelnię ćwiartki gruszki i rodzynki. Karmelizuj gruszki z każdej strony przez 3-4 minuty. Ryż podawaj w miseczkach z karmelizowaną gruszką i rodzynkami.