4 os.
30 min
Średnie
7.20 zł / os.
Ryż smażony po chińsku
Składniki przepisu
2 filety z kurczaka
200 g ryżu długoziarnistego Marysia
3 jajka M Marysia
6 pieczarek
1/2 główki kapusty pekińskiej
1 marchew
1 czerwona papryka
1/2 pora
1/2 puszki kukurydzy Zaczarowany Ogród
1/4 papryczki chili
2 ząbki czosnku Zaczarowany Ogród
200 ml bulionu warzywnego
4 łyżki sosu ostrygowego
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju sezamowego
1 łyżka sezamu
0,5 l oleju rzepakowego Marysia
Przygotowanie przepisu

Przygotuj warzywa: umyj, obierz ze skórek, wytnij gniazda nasienne z papryki i pokrój w paseczki lub w plasterki. Chili posiekaj drobno. Filet z kurczaka pokrój w cienkie plasterki.

Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją. Rozgrzej wok lub głęboką patelnię i wlej do niego olej. Na rozgrzany olej wrzuć kurczaka i smaż 2-3 minuty, przełóż go do miseczki. Olej przelej do woka, wrzuć marchewkę, paprykę, pieczarki, pora, czosnek i chili i smaż 2 minuty, a następnie warzywa przecedź przez sito. Do woka wlej roztrzepane jajka, krótko przesmaż i przecedź przez sito. Usmażone jajka przełóż do miseczki.

Do woka wlej olej sezamowy, bulion, sos sojowy i ostrygowy, doprowadź do wrzenia. Następnie do woka wrzuć kurczaka, usmażone warzywa, jajka, kukurydzę i kapustę pekińską. Zagotuj, wymieszaj i zestaw z ognia. Gotowe warzywa podawaj z ryżem. Danie udekoruj zieleniną i prażonymi ziarnami sezamu.