4 os.
20 min
Łatwe
5.50 zł / os.
Sałata z marynowanym burakiem
Składniki przepisu
2 słoiki buraczków w kulkach Zaczarowany Ogród
100 g rukoli
120 g sera pleśniowego blue
½ pęczka natki pietruszki
100 ml soku jabłkowego Zaczarowany Ogród
2 łyżki cukru
4 łyżki pestek dyni Bacalis
2 gruszki
100 ml oleju rzepakowego Marysia
2 łyżki oliwy Philosophie
100 ml octu balsamicznego
szczypta soli
Przygotowanie przepisu

Gruszki umyj, wytnij gniazda nasienne i pokrój w paski. Na rozgrzanej patelni rozpuść cukier i skarmelizuj owoce z obu stron na złoty kolor. Całość zalej sokiem jabłkowym i zredukuj nadmiar płynu. Gruszki wyjmij, aby na tej samej patelni skarmelizować podlane octem balsamicznym kulki z buraków (ok 3 min).

Następnie zawartość patelni zmieszaj z oliwą (sos/ dresing). Do rondla wlej olej, rozgrzej go i wrzuć pestki dyni. Gdy zaczną strzelać, przecedź przez sito i odsącz na ręczniku papierowym, posolić do smaku. W misie zmieszaj sos z liśćmi rukoli, wyłóż na talerz razem z gruszką, serem pleśniowym i burakiem. Całość skrop oliwą, posyp pestkami dyni i udekoruj siekaną natką pietruszki.