4 os.
25 min
Łatwe
4.40 zł / os.
Sałatka brytyjska
Składniki przepisu
200 g kaszy pęczak Marysia
2 puszki tuńczyka w oleju Master Fish
1 łyżka tartego chrzanu Wytworny Na Szlaku Smaku
3 łyżki jogurtu naturalnego Mleczna Polana
2 ugotowane czerwone buraki
2 jabłka
½ cytryny
2 garści kiełków
4 gałązki natki pietruszki
2 garści orzechów włoskich Bacalis
1 łyżeczka cukru
sól, do smaku
pieprz, do smaku
Przygotowanie przepisu
Kaszę pęczak ugotuj na sypko według instrukcji na opakowaniu. W miseczce wymieszaj chrzan i jogurt naturalny. Dopraw sos do smaku cukrem, solą i pieprzem.
Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Starte jabłka skrop sokiem z ½ cytryny. Buraczki obierz ze skórki i pokrój w niezbyt dużą kostkę.
Na dnie przygotowanych słoików ułóż pokrojone buraczki. Następnie nałóż warstwę kaszy pęczak oraz starte jabłka. Na jabłka wyłóż po równo porcje sosu, a następnie nałóż odsączonego z zalewy tuńczyka. Na tuńczyka wyłóż grubo posiekane orzechy włoskie. Wierzch sałatki udekoruj kiełkami oraz listkami natki pietruszki.