1. Batat dokładnie myjemy i odcinamy końce, przecinamy wzdłuż i kroimy w plastry, a następnie wrzucamy do naczynia żaroodpornego wraz z posiekanym w plasterki czosnkiem, świeżymi listkami tymianku oraz rozmarynu. Całość polewamy odrobiną oleju oraz oprószamy solą. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy do miękkości, ok. 125 minut.
2. Na patelni prażymy orzechy włoskie oraz słonecznik, soczewicę gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, a w międzyczasie przygotowujemy dressing, mieszając ze sobą wszystkie składniki.
3. Poszatkowaną w paski kapustę wrzucamy do miski i od razu oblewamy ją niewielką ilością dressingu. Następnie dodajemy upieczone plasterki batatu, kilka łyżek ugotowanej soczewicy, pokrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz uprażone orzechy i słonecznik, a także listki świeżej mięty i rukolę. Całość dokładnie mieszamy, podlewamy pozostałym dressingiem.
Po wyłożeniu na talerz dekorujemy odrobiną koziego sera.