2 os.
30 min
Łatwe
11.40 zł / os.
Sałatka Superfood
Składniki przepisu
1 batat
3 ząbki czosnku
Olej rzepakowy Marysia
Sól w młynku
Garść orzechów włoskich Bacalis
Garść słonecznika łuskanego BIO Bacalis
¼ główki małej czerwonej kapusty
Kilka łyżek ugotowanej zielonej soczewicy Marysia
Kilka pomidorków koktajlowych
Garść listków świeżej mięty
Kilka gałązek świeżych ziół – tymianku oraz rozmarynu
Garść świeżej rukoli
kawałek rolady koziego sera
50-75 ml oliwy z oliwek Philosophie
Sok wyciśnięty z połowy cytryny
1 łyżka miodu Zaczarowany Ogród
Sól w młynku
szczypta kminu rzymskiego
Przygotowanie przepisu

1. Batat dokładnie myjemy i odcinamy końce, przecinamy wzdłuż i kroimy w plastry, a następnie wrzucamy do naczynia żaroodpornego wraz z posiekanym w plasterki czosnkiem, świeżymi listkami tymianku oraz rozmarynu. Całość polewamy odrobiną oleju oraz oprószamy solą. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy do miękkości, ok. 125 minut.

2. Na patelni prażymy orzechy włoskie oraz słonecznik, soczewicę gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, a w międzyczasie przygotowujemy dressing, mieszając ze sobą wszystkie składniki.

3. Poszatkowaną w paski kapustę wrzucamy do miski i od razu oblewamy ją niewielką ilością dressingu. Następnie dodajemy upieczone plasterki batatu, kilka łyżek ugotowanej soczewicy, pokrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz uprażone orzechy i słonecznik, a także listki świeżej mięty i rukolę. Całość dokładnie mieszamy, podlewamy pozostałym dressingiem.

Po wyłożeniu na talerz dekorujemy odrobiną koziego sera.