4 os.
30 min
Łatwe
4.75 zł / os.
Sałatka warstwowa w słoiku
Składniki przepisu
200 g makaronu świderek Marysia
200 g szynki konserwowej
150 g mini mozzarelli
1 czerwona cebula
5 pomidorków koktajlowych
½ puszki kukurydzy Zaczarowany Ogród
2 ząbki czosnku
1 cytryna
2 gałązki świeżej bazylii
4 gałązki natki pietruszki
5 łyżek oliwy z oliwek Philosophie
2 łyżki miodu wielokwiatowego Zaczarowany Ogród
50 ml wody
sól, do smaku
Przygotowanie przepisu
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Przygotuj sos winegret. Zetrzyj skórkę i wyciśnij sok z cytryny. W miseczce wymieszaj oliwę, miód, 50 ml wody, skórkę i sok z cytryny. Gotowy sos dopraw solą.
Cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek drobno posiekaj. Pomidorki przekrój na połówki. Szynkę pokrój w paseczki. Bazylię drobno posiekaj.
Układaj warstwy sałatki w słoiku: makaron, kukurydzę, pomidor, cebulę, czosnek, mozzarellę, listki bazylii, szynkę, aż do wykończenia składników. Przed podaniem polej sałatkę sosem winegret.