![](https://static.polo.appchance.shop/cdn-cgi/image/f=auto,q=80,dpr=1/filer_public/99/c3/99c317d6-6f79-4d95-8fae-50d26c6aac9b/1703202102003_1.jpg)
Ser pleśniowy dzielimy na kawałki. Następnie dodajemy czarnuszkę, nieco soli oraz odrobinę świeżo mielonego czarnego pieprzu. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i panierujemy przy użyciu mąki pszennej, bułki tartej oraz jajka. Niewielkie porcje sera formujemy w kulki. Następnie obtaczamy w mące, potem maczamy w jajku i na końcu obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na głębokim oleju do momentu, w którym panierka uzyska brązowy kolor. Wyciągamy na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu.
Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy smażymy pokrojone w talarki rzodkiewki, słodką paprykę oraz pokrojone w paski suszone pomidory. Doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem. Cebule szalotki kroimy na talarki, a świeżą pietruszkę, koperek i bazylię siekamy.
Komponujemy sałatkę. W misce łączymy kolejno świeżą rukolę, roszponkę, szalotkę, posiekane zioła, przestygnięte smażone warzywa z suszonymi pomidorami. Doprawiamy octem winnym, czarnuszką, odrobiną oleju z suszonych pomidorów. Całość mieszamy.
Na porcji sałatki umieszczamy serowe kulki, następnie całość posypujemy nasionami słonecznika i świeżymi liśćmi bazylii.
Sałatka gotowa!