6 os.
30 min
Średnie
3.80 zł / os.
Sałatka z kulkami serowymi i smażonymi warzywami
Składniki przepisu
150 g sera pleśniowego
Pęczek rzodkiewek
2 papryki słodkie
2-3 cebule szalotki
100 g suszonych pomidorów
100 g sałaty rukoli
100 g sałaty roszpunki
Garść nasion czarnuszki
1 jajko
Kilka łyżek bułki tartej
Kilka łyżek mąki pszennej
Garść nasion słonecznika
Oliwa z oliwek do smażenia
Łyżka octu winnego
Świeże zioła: koperek, pietruszka, bazylia
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie przepisu

Ser pleśniowy dzielimy na kawałki. Następnie dodajemy czarnuszkę, nieco soli oraz odrobinę świeżo mielonego czarnego pieprzu. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i panierujemy przy użyciu mąki pszennej, bułki tartej oraz jajka. Niewielkie porcje sera formujemy w kulki. Następnie obtaczamy w mące, potem maczamy w jajku i na końcu obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na głębokim oleju do momentu, w którym panierka uzyska brązowy kolor. Wyciągamy na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu.

Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy smażymy pokrojone w talarki rzodkiewki, słodką paprykę oraz pokrojone w paski suszone pomidory. Doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem. Cebule szalotki kroimy na talarki, a świeżą pietruszkę, koperek i bazylię siekamy.

Komponujemy sałatkę. W misce łączymy kolejno świeżą rukolę, roszponkę, szalotkę, posiekane zioła, przestygnięte smażone warzywa z suszonymi pomidorami. Doprawiamy octem winnym, czarnuszką, odrobiną oleju z suszonych pomidorów. Całość mieszamy.

Na porcji sałatki umieszczamy serowe kulki, następnie całość posypujemy nasionami słonecznika i świeżymi liśćmi bazylii.

Sałatka gotowa!