4 os.
20 min
Łatwe
2.35 zł / os.
Sałatka ziemniaczana
Składniki przepisu
6 ziemniaków
4 ogórki kiszone Zaczarowany Ogród
½ pęczka szczypiorku
4 gałązki natki pietruszki
½ cytryny
100 g boczku w plastrach
4 jajka z wolnego wybiegu Marysia
2 łyżki majonezu Wytworny Na Szlaku Smaku
1 łyżka musztardy sarepskiej Zaczarowany Ogród
1 łyżka oliwy Philosophie
szczypta cukru
pieprz
sól
Przygotowanie przepisu

Jajka ugotuj na twardo i obierz ze skorupek. Ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonym wrzątku. Ugotowane ziemniaki wystudź i obierz ze skórki.

Boczek pokrój w szerokie paski i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Smaż po 1 minucie z każdej strony tak, aby boczek się zrumienił. Usmażony boczek przełóż na papierowy ręcznik, aby usunąć nadmiar tłuszczu. W misce wymieszaj oliwę, 1 łyżkę soku z cytryny, majonez i musztardę. Sos dopraw do smaku szczyptą cukru, solą i pieprzem.

Ziemniaki, jajka oraz ogórki kiszone pokrój w grubą kostkę i przełóż do miski z sosem. Dokładnie wymieszaj składniki, a następnie dodaj posiekany szczypiorek i natkę pietruszki. Na wierzchu sałatki ułóż podsmażony boczek. Przed podaniem udekoruj gałązkami szczypiorku.