4 os.
40 min
Łatwe
4.50 zł / os.
Schab na smalcu z jajkiem sadzonym
Składniki przepisu
4 plastry schabu
6 jaj
100 g mąki tortowej Marysia
100 g bułki tartej pszennej Marysia
4 ziemniaki
3 łyżki masła Mleczna Polana
100 g smalcu Rzeźnik Szymon
200 ml oleju Marysia
sól i pieprz do smaku Na Szlaku Smaku
folia spożywcza Marysia
Przygotowanie przepisu

Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Plastry schabu zawiń w folię spożywczą i rozbij tłuczkiem na cienkie plastry. Przygotuj panierkę. Na osobnych talerzach rozłóż mąkę doprawioną solą i pieprzem oraz bułkę tartą. W miseczce roztrzep widelcem dwa jajka. Panieruj kotlety i smaż na rozgrzanym smalcu z obu stron. Ugotuj ziemniaki. Gorące przeciśnij przez praskę. Dodaj do nich masło i ubij tłuczkiem na puree.

Na drugiej patelni rozgrzej olej do temperatury mniejszej niż 100 stopni. Wbij jajka na rozgrzany olej i smaż na wolnym ogniu. Delikatnie polej każde jajko gorącym olejem. Gotowe jajka przełóż na kotlety schabowe.

Kotlety podawaj z puree ziemniaczanym.