4 os.
15 min
Łatwe
4.30 zł / os.
Schab z patelni
Składniki przepisu
4 plastry schabu wieprzowego (z tłuszczem)
2 łyżki masła Mleczna Polana
1 łyżka oleju słonecznikowego Marysia
1 gałązka rozmarynu
2 ząbki czosnku Zaczarowany Ogród
2 szt. papryki czerwonej
2 szt. cebuli
2 ząbki czosnku Zaczarowany Ogród
1 łyżeczka suszonego oregano Na Szlaku Smaku
1 łyżka suszonych pomidorów
1 szczypta cukru
1 łyżka oleju słonecznikowego Marysia
pieprz czarny Na Szlaku Smaku, szczypta do smaku
sól, szczypta do smaku
Przygotowanie przepisu

Schab:

Schab osusz i przetnij tłuszcz przy obu końcach kotleta, dopraw solą i pieprzem. Mięso natrzyj olejem i smaż na rozgrzanej patelni z każdej strony po około 2 minuty. Następnie dodaj masło, rozmaryn i rozgnieciony czosnek. Gdy masło się rozpuści, polewaj nim kotlety przez około 1 minutę. Mięso przełóż na blaszkę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

Papryka:

Paprykę umyj i pokrój w paski. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smaż paprykę, po minucie dodaj pokrojoną cebulę w piórka. Gdy warzywa lekko zmiękną, dodaj posiekany czosnek i cukier. Dopraw oregano, pomidorami, solą i pieprzem. Podawaj schab z papryką i cebulą.