4 os.
25 min
Średnie
5.70 zł / os.
Schabowe zawijasy
Składniki przepisu
4 plastry schabu
4 plastry szynki
4 plastry sera żółtego edamskiego Mleczna Polana
2 jajka M Marysia
1 opakowanie bukietu warzyw Zaczarowany Ogród
½ szkl. mąki luksusowej Marysia
½ szkl. bułki tartej Marysia
100 ml oleju rzepakowego Marysia
Przygotowanie przepisu

Plastry schabu rozbij tłuczkiem, oprósz solą i pieprzem. W razie potrzeby przytnij nożem skrawki mięsa tak, aby kotlet miał kształt zbliżony do prostokąta. Na każdym plastrze schabu ułóż plaster szynki i żółtego sera. Mięso zawiń ciasno wzdłuż dłuższego boku. Każdego zawijasa przekrój na pół.

Bułkę tartą i mąkę przesyp na osobne talerzyki. Jajka roztrzep z dodatkiem soli i pieprzu na głębokim talerzu. Zawijasy panieruj w mące, jajku i bułce tartej. Następnie kładź na rozgrzanym oleju i smaż z każdej strony na złoty kolor.

Usmażone mięso przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Blaszkę z zawijasami włóż do piekarnika nagrzanego do 180oC i zapiekaj przez 10 minut.

Bukiet warzyw ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Zawijasy podawaj z bukietem warzyw.