W misie robota lub miksera umieszczamy twaróg, mascarpone, cukier, cukier waniliowy, likier kawowy, kawę rozpuszczalną. Mieszamy, ale tylko do połączenia składników. Następnie dodajemy do masy cztery jajka i mieszamy znów jedynie do połączenia składników.
Czekoladę rozpuszczamy tradycyjnie w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej: 3 x po 30 sekund, za każdym razem mieszając. Powinniśmy uzyskać półpłynną konsystencję, którą dodajemy do masy serowej powoli. Następnie mieszamy na wysokich obrotach, ale bardzo krótko, by nie napowietrzać masy.
Tortownicę smarujemy masłem, spód obsypujemy bułką tartą. Następnie przelewamy masę. Pieczemy w temperaturze 150-155 stopni przez 55 minut. Po wyciągnięciu z pieca pozostawiamy do ostygnięcia.
Sos chałwowy przygotujemy jedynie z dwóch składników: śmietanki oraz chałwy. Pokruszoną chałwę zalewamy śmietanką i ogrzewając, delikatnie mieszamy do rozpuszczenia się i połączenia składników. Następnie wyłączamy ogień i pozostawiamy do ostygnięcia.
Porcje sernika oblewamy z góry sosem chałowym. Jako element dekoracyjny świetnie sprawdzą się plasterki pomarańczy.
Pozostaje jedynie zaparzyć ulubioną kawę i zasiąść w ulubionym fotelu. Smacznego kawosze!