4 os.
20 min
Łatwe
5.80 zł / os.
Sernik na zimno z daktylami i toffi
Składniki przepisu
100 g biszkoptów Sielanka
70 g białej czekolady Choco Charlie
olej słonecznikowy Marysia
szczypta kwasku cytrynowego Marysia
szczypta soli
1 kg twarogu sernikowego Mleczna Polana
500 ml śmietanki 30% Mleczna Polana
200 ml mleka Mleczna Polana
160 g cukru
20 g żelatyny wieprzowej Marysia
150 g suszonych daktyli Bacalis
60 g masła Mleczna Polana
100 g cukru
120 g śmietanki 30% Mleczna Polana
Przygotowanie przepisu

Biszkopty rozkrusz, białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem z olejem (nad sosem toffi). Po rozpuszczeniu połącz z biszkoptami i dodaj kwasek cytrynowy oraz szczyptę soli. Przygotowaną masę rozłóż dokładnie na spodzie formy i wstaw do lodówki.

W mleku rozpuść żelatynę i zagrzej. Daktyle drobno posiekaj. W mikserze planetarnym ubij śmietankę, gdy będzie w połowie ubita, dodaj powoli cukier i ubijaj do półsztywnej konsystencji. Dodaj ser łyżka po łyżce do śmietany, delikatnie ubijając. Żelatynę wlej delikatnie do masy. Dosyp daktyle i zamieszaj. Przelej do naszykowanej formy z czekoladowym spodem. W rondlu połącz składniki i gotuj do uzyskania gęstego sosu.