4 os.
45 min
Średnie
7.50 zł / os.
Skrzydełka BBQ
Składniki przepisu
1 kg skrzydełek
Pomidory w puszce Pasta la vista
3-4 łyżki konfitury śliwkowej
50 g sera grana padano lub parmezanu
Dwie łyżki majonezu
1 jogurt naturalny gęsty Mleczna Polana (mały)
Papryka słodka wędzona
Papryka ostra
Kminek
Suszona cebulka
Gruboziarnista przyprawa do kurczaka Na Szlaku Smaku
Sól
Opakowanie tacos
Przygotowanie przepisu

Skrzydełka dzielimy na trzy elementy. Lotki odstawiamy. Z powodzeniem możemy je wykorzystać do przygotowania rosołu lub bulionu.

Przyprawiamy skrzydełka suszoną cebulką, kminkiem, ostrą papryką i słodką wędzoną papryką.

Przyprawione skrzydełka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy 30-40 minut w temperaturze 160 stopni.

Sos barbecue: do rondelka wlewamy pomidory w puszce, dodajemy trzy łyżki konfitury, sól, przyprawę gruboziarnistą do kurczaka oraz odrobinę tych przypraw, którymi doprawiamy skrzydełka. Redukujemy na małym ogniu przez ok. 20 minut.

Dip serowy: do dwóch łyżek majonezu dodajemy starty ser, jogurt naturalny oraz odrobinę soli. Mieszamy i gotowe! Mamy pyszny, aromatyczny, domowy dip.

Skrzydełka po upływie wymaganego czasu wyciągamy z piekarnika, aby pokryć warstwą sosu. Następnie zwiększamy temperaturę do 220 stopni i umieszczamy w piekarniku jeszcze na 10-15 minut.

Skrzydełka podajemy z chipsami tacos, sosem bbq oraz dipem serowym.