Skrzydełka dzielimy na trzy elementy. Lotki odstawiamy. Z powodzeniem możemy je wykorzystać do przygotowania rosołu lub bulionu.
Przyprawiamy skrzydełka suszoną cebulką, kminkiem, ostrą papryką i słodką wędzoną papryką.
Przyprawione skrzydełka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 30-40 minut w temperaturze 160 stopni.
Sos barbecue: do rondelka wlewamy pomidory w puszce, dodajemy trzy łyżki konfitury, sól, przyprawę gruboziarnistą do kurczaka oraz odrobinę tych przypraw, którymi doprawiamy skrzydełka. Redukujemy na małym ogniu przez ok. 20 minut.
Dip serowy: do dwóch łyżek majonezu dodajemy starty ser, jogurt naturalny oraz odrobinę soli. Mieszamy i gotowe! Mamy pyszny, aromatyczny, domowy dip.
Skrzydełka po upływie wymaganego czasu wyciągamy z piekarnika, aby pokryć warstwą sosu. Następnie zwiększamy temperaturę do 220 stopni i umieszczamy w piekarniku jeszcze na 10-15 minut.
Skrzydełka podajemy z chipsami tacos, sosem bbq oraz dipem serowym.