4 os.
20 min
Średnie
3.90 zł / os.
Skrzydełka z pieca na ostro
Składniki przepisu
8 skrzydełek z kurczaka
3 ząbki czosnku Zaczarowany Ogród
1 słoik dyni marynowanej Zaczarowany Ogród
3 łyżki miodu wielokwiatowego Zaczarowany Ogród
50 ml oleju rzepakowego Marysia
1 łyżeczka majeranku Na Szlaku Smaku
1 łyżka papryki słodkiej Na Szlaku Smaku
1 łyżeczka pieprzu cayenne
3 łyżki ziaren sezamu
sól, do smaku
Przygotowanie przepisu

Skrzydełka opłucz, odetnij im lotki i przekrój na pół. Następnie natnij mięso przy kostkach i ściągnij mięso w dół. Usuń najcieńszą z kostek. W misce wymieszaj olej, miód, majeranek, paprykę słodką, pieprz cayenne i sól, a na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Tak przygotowaną marynatą zalej skrzydełka. Za pomocą dłoni wmasuj marynatę w skrzydełka. Odstaw skrzydełka na 30 minut.

Blaszkę do pieczenia wyłóż pergaminem. Skrzydełka układaj na blaszce kostkami do góry. Blaszkę zawiń szczelnie folią aluminiową i wstaw do piekarnika. Piecz 35 minut w 120oC. Po tym czasie zwiększ temperaturę do 180oC, posyp skrzydełka sezamem i zapiekaj przez 5 minut.

Skrzydełka podawaj z marynowaną dynią.