4 os.
20 min
Łatwe
2.95 zł / os.
Śledź po sułtańsku
Składniki przepisu
2 opakowania filetów śledziowych w oleju Master Fish
2 cebule
4 łyżki keczupu pikantnego Na Szlaku Smaku
3 łyżki octu Na Szlaku Smaku
8 łyżek oleju rzepakowego Marysia
2 garści rodzynek Bacalis
1 liść laurowy Na Szlaku Smaku
2 ziarenka ziela angielskiego Na Szlaku Smaku
pieprz Na Szlaku Smaku, do smaku
sól
Przygotowanie przepisu

Śledzie odsącz z oleju i pokrój na mniejsze kawałki. Zalej śledzie octem i odstaw na 30 minut.

Cebulę obierz i pokrój w pióra. Rodzynki sparz wrzątkiem na sitku.

Na patelni rozgrzej olej, wrzuć na niego cebulę i smaż przez 1-2 minuty. Następnie dodaj liść laurowy, ziele angielskie i keczup. Smaż kolejne 2 minuty, a następnie dodaj rodzynki. Całość zamieszaj i zdejmij z ognia.

Do gotowego sosu dodaj śledzie, zamieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotowe śledzie przełóż do słoików. Przed podaniem schłodź w lodówce.