4 os.
30 min
Łatwe
3.00 zł / os.
Śliwki pod kruszonką
Składniki przepisu
600 g mrożonych śliwek
100 g masła exstra Mleczna Polana
2 łyżki miodu lipowego Zaczarowany Ogród
100 g mąki tortowej Marysia
70 g cukru
1 gałązka świeżego rozmarynu
½ łyżeczki cynamonu Na Szlaku Smaku
Przygotowanie przepisu

Kruszonka: mąkę, masło i cukier ugnieć do uzyskania jednolitej konsystencji (odstaw). Rozgrzej patelnię i przesmaż na niej śliwki. Po ok 4 minutach dorzuć rozmaryn i wlej 2 łyżki miodu i wsyp pół łyżeczki cynamonu. Trzymaj na ogniu i mieszaj przez ok 1 minutę. Tak przygotowane owoce przełóż do naczynek żaroodpornych, zasyp kruszonką i wstaw do pieca o temp 180 stopni na 15 – 20 min. Przed podaniem posyp cukrem pudrem. mąkę, masło i cukier ugnieć do uzyskania jednolitej konsystencji (odstaw). Rozgrzej patelnię i przesmaż na niej śliwki. Po ok 4 minutach dorzuć rozmaryn i wlej 2 łyżki miodu i wsyp pół łyżeczki cynamonu. Trzymaj na ogniu i mieszaj przez ok 1 minutę. Tak przygotowane owoce przełóż do naczynek żaroodpornych, zasyp kruszonką i wstaw do pieca o temp 180 stopni na 15 – 20 min. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.