4 os.
20 min
Średnie
4.00 zł / os.
Śniadanie drwala
Składniki przepisu
100 g boczku Rzeźnik Szymon
4 jajka M Marysia z wolnego wybiegu
2 łyżki masła ekstra 82% Mleczna Polana
2 tortille pszenne
½ cytryny
2 pomidory
1 czerwona cebula
1 cebula
4 gałązki natki pietruszki
1 puszka fasoli czerwonej Zaczarowany Ogród
sól, pieprz Na Szlaku Smaku, do smaku
Przygotowanie przepisu

Boczek pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej patelnię i wrzuć na nią boczek. Smaż przez 4-5 minut na małym ogniu. Usmażony boczek przełóż na miseczkę, tłuszcz zachowaj na patelni.

Na tłuszcz z boczku wrzuć cebulę i smaż przez 3-4 minuty. Następnie usmażoną cebulę przełóż do miski i dodaj do niej fasolę z puszki z odrobiną zalewy. Dopraw do smaku solą, pieprzem i zblenduj na pastę.

Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Czerwoną cebulę obierz i również pokrój w drobną kostkę. W miseczce wymieszaj pomidory i cebulę. Dopraw do smaku sola i pieprzem oraz skrop sokiem z cytryny.

Na dużej patelni rozgrzej łyżeczkę masła i podsmaż na niej tortillę z obu stron. Na pozostałym maśle usmaż jajka sadzone.

Tortillę posmaruj pastą z fasoli. Na wierzchu ułóż jajka sadzone, boczek i salsę z pomidorów.

Przed podaniem udekoruj danie świeżo posiekaną natka pietruszki.