4 os.
60 min
Łatwe
15.80 zł / os.
Słodkości na Dzień Matki
Składniki przepisu
1 kg twarogu sernikowego (zmielonego)
1 paczka biszkoptów Sielanka
200 ml smoothie mango Zaczarowany Ogród
1 galaretka truskawkowa Fruktonada
Żelatyna w płatkach
150 g śmietanki 30% lub 36% Mleczna Polana
1 op. cukru wanilinowego Marysia
Świeże truskawki
150 g serka mascarpone
200 g białej czekolady Choco Charlie
50 g drobnych wiórków kokosowych Bacalis
10 sztuk migdałów łuskanych Bacalis
50 g liofilizowanych malin
Przygotowanie przepisu

Mini serniczki bez pieczenia

Do dużej miski wkładamy twaróg i smoothie mango, dodajemy śmietankę i cukier wanilinowy, całość mieszamy ubijaczką. Namaczamy płatki żelatyny, a następnie rozpuszczamy ją w mikrofalówce i rozpuszczoną dodajemy do masy serowej. Dna słoiczków wykładamy pokruszonymi biszkoptami, dodajemy kawałki truskawek i na to wlewamy masę serową. Schładzamy 30 minut w lodówce. Schłodzoną masę zalewamy z wierzchu galaretką truskawkową, dekorujemy kawałkami truskawek i ponownie schładzamy w lodówce aż całość stężeje.

Trufle z białą czekoladą

Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy na 5-10 min aż ostygnie, ale nadal będzie lejąca, dodajemy do mascarpone. Masę wstawiamy na 30 min do lodówki. Po schłodzeniu formujemy kulki, do środka wkładając po migdale i obtaczamy w wiórkach kokosowych lub liofilizowanych malinach.